Mózes harmadik könyve

Ételáldozatok

2 Amikor valaki ételáldozatot akar áldozni az Úrnak, finomlisztből áldozzék, és öntsön arra olajat, és tömjént is tegyen rá. 2 Vigye Áron fiaihoz, a papokhoz, hogy vegyenek ki belőle egy tele marok finomlisztet, olajat, az összes tömjént, és füstölögtesse el a pap az oltáron az áldozat emlékeztető részét. Ez a tűzáldozat kedves illatú az Úrnak. 3 Ami pedig megmarad az ételáldozatból, Ároné és az ő fiaié legyen. Szentséges áldozat ez az Úr tűzáldozatai közül.

4 Ha pedig valaki kemencében sült dologból akar ételáldozatot bemutatni, finomlisztből olajjal gyúrt kovásztalan lepények vagy olajjal megkent kovásztalan pogácsák legyenek azok. 5 Ha pedig az áldozatod serpenyőben sült ételáldozat, olajjal kevert kovásztalan finomlisztből legyen. 6 Darabold fel, és önts rá olajat. Ételáldozat ez. 7 Ha pedig ételáldozatod rostélyon sült, akkor finomlisztből, olajjal készüljön. 8 Vidd el az Úrnak az ételáldozatot, amely ezekből készült, mutasd be a papnak, ő pedig vigye az oltárhoz. 9 Vegyen a pap az ételáldozatból emlékeztető részt, és füstölögtesse el az oltáron. Kedves illatú tűzáldozat ez az Úrnak. 10 Ami pedig megmarad az ételáldozatból, az Ároné és fiaié legyen. Szentséges áldozat ez az Úr tűzáldozatai közül.

11 Bármely ételáldozat, amelyet az Úrnak áldoztok, kovász nélkül készüljön. Mert kovászból és mézből semmit sem füstölögtethettek el az Úrnak tűzáldozatul. 12 Zsengeáldozatként fölvihetitek az Úrnak,* de az oltárra nem juthatnak föl kedves illatul. 13 Minden ételáldozatodat sózd meg. Ételáldozatodból soha el ne maradjon Istened szövetségének sója! Minden áldozatodhoz adj sót!

14 Ha zsengékből való ételáldozatot áldozol az Úrnak, tűzön pörkölt kalászból és zsenge gabonadarából mutasd be zsengéidnek áldozatát. 15 Adj hozzá olajat, és tégy rá tömjént! Ételáldozat ez. 16 A pap pedig füstölögtesse el annak emlékeztető részét a darából és olajból, az egész tömjénnel együtt. Tűzáldozat ez az Úrnak.