Mózes ötödik könyve

Halottak siratásáról, megengedett ételekről és a tizedről szóló rendelkezések

14 Ti az Úrnak, Isteneteknek a fiai vagytok. Ne vagdaljátok össze magatokat, se homlokotok fölött ne nyírjátok kopaszra a fejeteket a halottakért, 2 mert az Úrnak, Istenednek szent népe vagy, és az Úr választott téged, hogy tulajdon népe légy neki minden nép közül, amely a föld színén van.

3 Ne egyetek meg semmi utálatosságot. 4 Ezek azok az állatok, amelyeket megehettek: szarvasmarha, juh, kecske, 5 szarvas, őz, bivaly, vadkecske, zerge, bölény és jávorszarvas. 6 A hasított körmű állatokat mind megehetitek, amelyeknek egészen kettéhasadt körmük van, és kérődzők. 7 De a kérődzők, valamint a hasított körműek közül ne egyétek meg a tevét, a nyulat és a hörcsögöt, mert kérődznek ugyan, de a körmük nem hasadt. Tartsátok ezeket tisztátalanoknak! 8 A disznót is, mert hasadt ugyan a körme, de nem kérődzik. Tartsátok ezt is tisztátalannak! Ezeknek a húsából ne egyetek, a testüket se érintsétek.

9 Mindazokból, amelyek vízben élnek, ezeket ehetitek meg: amelyeknek uszonyuk és pikkelyük van, azokat mind megehetitek, 10 amelyeknek pedig nincsen uszonyuk és pikkelyük, azokat ne egyétek meg. Azokat tartsátok tisztátalannak! 11 Minden tiszta madarat megehettek. 12 Ezek pedig azok, amiket ne egyetek meg közülük: a sas, a keselyű és a halászsas, 13 a héja és a sólyom minden fajtája és a kányafélék, 14 mind az összes hollóféle, 15 a strucc, a bagoly, a sirály és a karvaly minden fajtája, 16 a kuvik, a fülesbagoly és a bölömbika, 17 a pelikán, a dögkeselyű és a vöcsök, 18 a gólya és a szarkafélék, a búbos banka és a denevér. 19 Minden szárnyas rovart is tisztátalannak tartsatok, ne egyétek meg őket. 20 Minden tiszta szárnyast megehettek.

21 Semmiféle döglött állatot ne egyetek meg. A kapuidon belül levő jövevénynek adhatod, hogy megegye, vagy add el az idegennek, mert te az Úrnak, a te Istenednek szent népe vagy! Ne főzz gödölyét az anyja tejében!

22 Termésedből, mindabból, ami meződön terem, évről évre vedd ki a tizedet! 23 Az Úrnak, Istenednek színe előtt edd meg gabonád, mustod, olajad tizedét, marháid és juhaid elsőszülöttjét azon a helyen, amelyet kiválaszt, hogy ott lakjék az ő neve. Így tanuld meg félni az Urat, a te Istenedet minden időben. 24 Ha pedig hosszabb számodra az út, és nem tudod odavinni azokat, mert távol esik tőled az a hely, amelyet az Úr, a te Istened választ, hogy oda helyezze nevét, téged pedig megáldott az Úr, a te Istened, 25 akkor add el pénzen a termést, vedd a kezedbe a pénzt, és menj el arra a helyre, amelyet kiválasztott az Úr, a te Istened. 26 Vásárolj a pénzen mindent, amit megkívánsz: ökröt, juhot, bort, vidámító italt és mindenfélét, amit megkíván a lelked, és egyél ott az Úrnak, a te Istenednek színe előtt, és örvendezzél te és házadnak népe. 27 A lakóhelyeden lakó lévitáról sose feledkezz meg, ne hagyd el, mert nem részesedik, és nem örököl veled együtt. 28 Minden harmadik esztendő végén vedd ki annak az évnek a terméséből az egész tizedet és raktározd el lakóhelyeden, 29 hogy ha majd eljön a lévita, akinek nincs birtoka, mint neked, meg a jövevény, az árva és az özvegy, akik lakóhelyeden élnek, ők is ehessenek és jóllakhassanak, és akkor megáldja az Úr, a te Istened kezed minden munkáját, amit végzel.